Tsu - Cenzúráz a Facebook, és ez kezd botrányba fulladni

Egyre nagyobb sajtóvisszhangot és felhasználói felháborodást vált ki, hogy a Facebook minden eszközzel próbálja megakadályozni egy konkurense, az érdekes tartalmakat posztoló felhasználóknak pénzt fizető közösségi oldal Facebookon belüli említését.
Minden centnek maga felé hajlik a keze – így summázta egy kommentelő a Facebook magatartását, mellyel megpróbálnak minden olyan dolgot eltüntetni saját rendszerükből, ami a Tsu nevű konkurensük webes elérhetőségéről szó. A Tsu az a közösségi oldal, amelyik konkrét forintok (dollárok) formájában osztja meg bevételét az érdekes, sokak által látogatott bejegyzéseket közzétévő felhasználóival. Egy másik felhasználó egy olyan elvet idézett fel, amit több technológiai vállalat eljátszott már konkurensei termékeivel/szolgáltatásaival kapcsolatban: “Ha nem tudod megelőzni őket, társulj. Ha nem tudsz társulni velük, vedd meg őket. Ha nem tudod megvenni, akkor blokkold őket.”
Múlt heti beszámolónkban jól éreztük, hogy most kezd felforrósódni a Tsu és a Facebook cenzúrája körül a levegő, az elmúlt napokban ugyanis nem csak a felhasználói felháborodás erősödött, az amerikai CNN-től a brit Independenten és az orosz RT-n át a technológiai szakoldalakig sok médium számolt be a témáról.
A CNN például megemlíti, hogy a Facebook néhány hete visszamenőleg több mint 1 millió bejegyzést törölt – a Tsu-alapító szerint ez inkább 5-10 millió lehet –, amely valamilyen formában említette a Tsu oldalát, így utólag tűntek el szöveges bejegyzések, fotók, videók is a Facebookról. Azóta pedig még a messengeres üzenetváltásokban sem engedik megemlíteni az oldalt. Az amerikai hírcsatorna által megkérdezett több fotós és modell egyöntetűleg a Tsu mellett tették le a voksukat, mondván annak bevételmegosztási modellje barátságosabb a felhasználók tartalmából és adataiból igencsak jól élő Facebook megközelítésénél. Azt is mondták: a Tsu blokkolása nem fair dolog.
A CNN példaként hozza Claudia Everestet is, aki 47 évesen, egy daganatos megbetegedésből felgyógyulva, a kemoterápia után döntött úgy, hogy az A Dog A Day projektet elindítva kutyákról készít rajzokat, és ezek árusításából próbálja fenntartani magát. A Facebook több ezer rajzát/képét törölte csak azért, mert a fotók leírásában szerepelt Everest Tsu-elérhetősége is.
A Facebook egyébként azzal indokolja a Tsu ilyen szintű blokkolását, hogy a konkurens oldalra mutató linkek spamnek számítanak, és idegesítik a felhasználókat.


Forrás:  HVG